Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 27 april 2007

MODERSMÅLETS BETYDELSE!

Av Bengt - 27 april 2007 15:58

 Att mista sitt språk är som en amputation. Man mister fotfästet, sina rötter och grunden i sin kultur. Innan jag går vidare vill jag ha sagt: Det är underbart att alla barn kan lära sig tala Engelska i svenska skolor. Hela världen skulle få lära sig det anser jag! Men det till trotts har jag följande mening:

Vad är det första som tas ifrån ett folk  när de ska förslavas och få utrotat deras kultur och härstamning?  Jo deras språk! Det har hänt många kulturer och folk!  Folk som vill resa sig från förtryck så är det deras språk bland det främsta de vill främja!

Härav följer:

Det är uppåt 90%  amerikanska filmer och serier i SVT och sångerna är på engelska i SR-SVT. Inte nog med det:

Svenska författare och sångare kan vist inte få det att låta vackert på svenska! De som kan det får inte mycket framträdande. Varför inte ändra SR och SVT till USA:s Radio and TV in Sweden!

Hur ska invandrare kunna assimilera sig i Sverige och lära sig vår kultur samt få känsla för den. Tänk om våra barn och invandrare fick se lite mer svenska filmer och teatrar o.d och fick höra mer av Evert Taube, Bellman, Birger Sjöberg, Fred Åkerström m.fl  Blir det ngt med svensk kultur så kan det bli så här: ”Och runt om stod alle man” upprepat i tre och en halv minut. Ur låten Jolly Bob av Lasse Dahlkvist.

T.o.m har det blivit engelska i kyrkorna nu, för bara tala om hur idiotiskt språk som används i reklam. Finns mkt mer att här säga men slutar nu med:

Låt oss här i Sverige tala svenska och utomlands engelska och med dem som tillfälligt hälsar på i Sverige!!!  Ta lärdom av ISLAND hur rädda de är om sitt språk!

 
ANNONS
 
Nette

Nette

27 april 2007 21:19

Oh vad bra skrivet. Sen gillar jag även dialekter, dom är också viktiga tycker jag...

Förresten, tack för du skrev i min blogg.

ha en fin kväll och helg.

http://blogg.aftonbladet.se/13878

 
stina

stina

27 april 2007 23:20

Intressant och mysig blogg. KLram Stina

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
HeiGrim

HeiGrim

27 april 2007 23:56

Tusen takk for kommentaren på bloggen min, koselig! Ja kan du skjønne at det engelske språket er så fortreffelig og "forsøple" vårt språk med, også i Norge!? Hvorfor kan vi ikke være mere stolte over våre skandinaviske språk og dialekter......? En svensk dame sa til min datter på 18 år, her om dagen, at hun synes hun hadde så fin dialekt! Det satte den unge frøkenen pris på, og jeg også!! Har forresten alltid likt svensk veldig godt, så vakker klang.....og den svenske sangen sunget av ???, heter noe slikt som "Det vackraste jag vet".......... Dere har noe å være stolte over ja! Ha ei fortreffelig helg!

http://www.heigrim.sprayblogg.no

 
heidi

heidi

28 april 2007 09:06

Hei. Tack før jættetrevlig kommentar på min blogg. Det er så mysigt med nya besøkare.
Det er så roligt dette med språk. Jag er ju norsk, men har bodd flera gånger i Sverige. Jag lærte å skrive och lese på svenk da jag gikk lågstadiet i Sverige. Efter det har jag faktisk fått ett ganska så svorskt språk. Nær jag skriver min blogg tenker jag ofta setningene på svensk och så måste jag øversætta det til norsk. Utrolig hur det svenske språket ennu henger i meg. Så ofta blir det några konstiga ord och setninger, men det er ju jag det : )

http://julie-k.blogspot.com

 
Londongirl

Londongirl

29 april 2007 09:15

Vad härligt skrivet! Jag tror jag förstod det mesta men inte vad de fick att äta. Gröt med....? Eller det kanske inte ens var gröt? ;-)

http://tankevagor.blogspot.com

 
Hannele

Hannele

30 april 2007 10:59

Det där var något manligt språk jag inte förstod :)

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Trolltyg och Änglaströssel

Trolltyg och Änglaströssel

30 april 2007 16:21

En liten undran bara... de som kommit som flyktingar (m.a.o inte valt helt å hållet själva att komma hit eller dit, utan bara velat rädda sitt skinn) skall de då lova (precis som de måste göra i USA) att bli RIKTIGA svenskar

http://mrlns.blogspot.com

 
Bengt

Bengt

30 april 2007 20:49

Svar till Trolltyg......!
1.Ingen ska behöva lova att bli riktiga svenskar, det är upp till dem själva. Men tycker de ska lära sig svenska språket om de ska bli sv. medborgare.
2. De ska samtidigt bevara sitt urspångsspråk och lära sina barn det.
3.Dem du talar om har väl inte tänkt att stanna så de får ingå i katogorin tillfälligt besök.

http://bengtalfred.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se