Direktlänk till inlägg 18 juni 2007
Önskemål om ett recept!
Lite dyr rätt men vad gör man inte för att bli populär?
Min favoriträtt jag här delar med mig. Jag lovar ni som värdinna eller som huslig man kommer att göra succé inför era middagsgäster!
Mått används inte utan ska göras med känsla. ( saknas sådan känsla så strunta i mitt recept!) Mängd beräknas efter antal gäster!
Ha hemma färsk för dagen sjötunga som du filear hemma, Hummer, champinjoner, sparris, tryffel, champinjon-smör, fiskbuljong, tomat citron, persilja, sallad, ägg, givetvis potatis. Vit vin och stark cognac.
Skiva tryffeln. Värm sparrisen och champinjonerna. Ta ut hummerköttet ur klon. Skiva hummerköttet i kraftiga skivor. Olja in klorna så de blir blanka.
Gör en pommesduchesse. Alltså:
Koka mjölig potatis. Mosa den kokta potatisen. Slå i några äggulor och rör om, blanda och salta.
Så börjar vi med hummersåsen.
Tag en hummer. Ta av klorna, Ta lite av köttet och skiva det. Lägg resten i en kastrull. Krossa hummerskalet.
Sätt det på spisvärmen och häl på stark cognac och flambera.
Pudra med mycket lite vetemjöl och rör om.Ta i lite champinjonsmör. Ta i lite fiskbuljong. Häll i bra med vispgrädde och låt koka. Sila upp såsen i ny kastrull och håll den varm!
Gör sen en sås Vin Blanche på följande sätt: Gör en burmanje. Alltså smör och mjöl i en kastrull och rör om under värme. Slå i fiskbuljong, kaffegrädde och vitt vin .Låt det koka upp några minuter.Låt den småputtra en bra stund Smaksätt med salt. Håll såsen varm!
Ta en fondypanna och lägg i din fileade sjötunga som du rullat. Häll på nästan hälften vatten och lite mer än hälften vitt vin så det täcker fisken, Lägg i några citronskivor, salta och låt koka ca tio minuter.
Ta ett stort värmetåligt fat (helst av silver) Spritsa pommes duchessen runt på fatet. Gör en extra plats (ring) för garnityr .
Slå i hummersås i den stora pommesringen så det täcks av ett tunt lager. Lägg i och fyll ut med kokta sjötungan. Häll över Vin Blanche såsen.
Sätt in den i ugnen gratinera med grillen (bäst är med gaslåga).
Samtidigt med snittade små tomater och en smörklick ovan på tomaterna sätts in också dem i ugnen .
När pommes duchessen fått ljusbrun färg ta ut och lägg på tryffeln, champinjonerna och hummern.
Lägg salladsblad i den lilla ringen samt värmda sparrisen, championer och tomaten med en kvist persilja snyggt. Sätt dit snyggt de tomma hummerklorna på ett prydligt sätt.
Servera så Bengts-Alfreds egen Walewska som du måste ha gjort med kärlek!
Är den gjord med kärlek så kan du inte misslyckas vilket annars är lätt! Utan kärlek kan man misslyckas med den enklaste rätt och tvärt om!
Spar överbliven sås och annat som blivit över till många andra olika rätter som kan lagas med fantasins hjälp!
Forts. och slut på kocken. Klicka här!
Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria... Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade. Det är med stor so...