Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 26 juni 2007

Smeden Bengt, NIKOTINISTEN!

Av Bengt - 26 juni 2007 12:19

Slaven under cigaretternas ok!Det var en tid man skulle vara riktigt tuff inför sin jämnåriga. Man ville vara en Allan Ladd
eller någon annan tuff hjälte med en cigarett fräckt hängande snett ut i ena mungipan. Flott knäppte iväg fimpen med ett finger eller lät den tufft falla mot marken.
Man tränade att kunna dra riktigt djupa halsbloss utan att hosta och se ut att njuta i fullaste drag. Man lärde sig göra rökringar och blåsa ut röken genom näsan. Då var man 11 -12 år! Man kunde köpa lösa cigaretter styckvis i tobaksaffären strax utanför skolan.
Så kom man på sjön efter några år. Där kostade cigaretterna nästan ingenting och jag undrar om det fans en enda sjöman som inte rökte. Jag träffade då aldrig någon. Det var inte lite man rökte heller! 
Det skulle på den tiden också vara nyttigt att röka hävdade reklamen! Det fans en sång som uppmanade en att ta en cigarett och bli lugn och harmonisk m.m .
Så blev jag en riktigt inbiten nikotinist!  Jag kom upp i tre paket (20 x 3 st.) per dygn. Det var de starkaste cigaretterna utan filter jag rökte.
Jag vill säga att jag var riktigt ”förbannad”  på cigaretterna. Jag var inte beroende  av sprit, var fri och livlig för övrigt, inte blyg, inte rädd för att prata med folk, rättare sagt jag hade väl inga direkt hämningar. Förbannelsen bestod i att jag var än dock en slav. Jag styrde inte över cigaretterna. De var de som styrde över mig! Var jag utan cigaretter så gick man helt hispig genom alla fickor sökande efter en endaste liten fimp. Man kunde gå mil om bilen var på verkstad  när sista fimpen var slut, för att få tag i cigaretter! Satt man i trevligt sällskap och åt var man tvungen att lämna sällskapet för att ta sig en cigg. !
Jag hade en önskan att cigaretter skulle vara förbjudna för då hade man ju inget val än vara utan dem!
Är det någon som sett en rökares lungor och ett barns? Jag har gjort det! Ett barns lunga är ljus och slät ser riktigt vacker ut. Tänk er då en sån där tvättsvamp med hål i som man kan måla väggar med. Tänk er den doppad i gammal använd olja. Just så ser en gammal rökares lungor ut!
Så en dag bestämde jag mig för att sluta röka p.g av min dåvarande sambos tjatande på mig.
Åkte till en akupunktör och hypnotisör som skulle bota mig från rökningen. Fick ett par kulor i öronen som jag skulle gnida på när jag blev röksugen. Var och drack kaffe på ett fint kafé.
Men där kunde jag inte sitta still och dricka upp kaffet. Var ute och sprang på gatorna. in och ut i affärer utan att kunna handla något. Det blev en natt med vånda.  Kom till arbetet nästa dags eftermiddag.  Dörrarna till medicinskåpet hade fack/hyllor med medicinburkar. Så står jag så och delar upp medicin.
Plötsligt så ser jag på översta hyllan en hel rad med cigarettpaket! Nej nu hade jag blivit helt tokig också, det fans bara en sak att göra! Gå och köpa ett paket cigaretter och få ta sig ett riktigt rejält bloss!  OOH, så underbart gott!
Men jag ville ju för allt i världen bli fri från slaveriet! Hur skulle nu detta gå till?
Jag gjorde upp en egen plan som jag följde.
Det första jag gjorde varat gå över till filter cigaretter.  Försökte minska på förbrukningen pö om pö och på mkt lång sikt som gick så där skaplig och bättre mot slutet!Förbjöd mig själv successivt att inte få röka var som helst. Först var det sovrummet, sen köket och till sist inomhus.
Jag hade nästan två mil till arbetet och dit brukade det gå åt tre ciggisar förutom de två jag rökt innan jag satt mig i bilen. Framme vid arbetet måste jag ta mig en tagg innan jag började arbeta.

 Nästa mål var att inte få röka i bilen. OK det lyckades med stor möda.
Nästa steg var att minska på styrkan efter hand till de minsta och svagaste cigaretterna. Gick också bra! Alltså jag fick inte röka i bilen så då bestämde jag att jag måste ha kört minst så lång sträcka innan jag fick stanna och röka. Den sträckan fick utökas efter hand. Klarade det också rätt bra. Så fick jag lära mig att släcka cigaretten innan den var färdigrökt och dela upp den på två gånger. T.o.m tre gånger!
Jag åkte till Tännes i Härjedalen varje vinter, den lilla staden med Sveriges högst belägna kyrka över havet. Jag märke att när jag var där var icke rökbehovet så stort som i vanliga fall.
I slalombacken rökte jag inte alls utan bara de gånger jag fikade.
Så en dag sa jag till mig själv: ”Nästa gång jag kommer till fjällen ska jag sluta och röka”! Detta talade jag inte om för någon. Tänk om jag inte klarade av det!
Jag kom till Tännes Där man bor i underbara stugor och hyrde varje år genom arbetet en vecka. Några mil bort ligger Ramunberget vilket jag tycker har de bästa backarna där omkring. När så den veckan var gången så sista natten hade jag en halv cigarett kvar till morgonen. Den halva rökte jag så halva på och sparde resten. Samt ett oöppnat paket!
Packade bilen för hemfärd. Med motorn igång stod jag utanför bilen och rökte den lilla fimp jag hade kvar. Detta den 8:de februari  kl. 10.30  år 1992! Släckte den och satte mig i bilen och körde mot hemmet i Borås.
Det var de sista bloss jag tagit. Fast ännu ibland kan jag känna ett vist sug, men jag är fri och inte längre någon slav under något ting!
Jag talade inte om på arbetet att jag slutat röka. Men inte långt efter märkte de ju det.
Jag tror hela sjukhuset talade om att Bengt slutat röka vilket ingen kunde tro på att jag skulle lyckas med!
Jag brukar säga till rökarna som vill sluta: ”Kunde jag sluta så kan vem som helst göra det!”

 
ANNONS
 
Trolltyget

Trolltyget

26 juni 2007 14:06

Just det, kan Bengt sluta så kan alla... tror jag

http://www.blogger.com/profile/0559689783094371809

 
Erika

Erika

26 juni 2007 15:21

Ja du Bengt, hur väl känner jag inte igen mig själv i vissa delar av din berättelse. Jag har rökt i mina dar, men inte i den mängden som du gjort. Har hållt mig till ca 6-8 stycken om dagen. När det däremot var fest så ska vi hålla tyst om antalet cigg.

Hur många gånger jag försökt sluta finns inte dagar uppbringade i almanackan. Men för några år sedan blev jag ganska så sjuk. Då tänkte jag nu är det slutrökt, och på den vägen är det. Har inte tagit ett bloss sedan den gången. Talade om för en del at jag slutat röka precis i början, och varnade för att inte reta upp mig. :) Alla vet vi som har slutat röka, vilka abstinens-besvär som kommer.

Jag hade också sett en bild på en preson på nätet, som endast hade 20% lugnkapacitet kvar på grund av rökning. Jag ville leva och se mina barnbarn växa upp och även ser mer av mina vuxna barn innan jag tackar för mig.

Visst är vi duktiga som slutade till slut!!

Kram

http://ericha.bloggagratis.se

 
stina

stina

26 juni 2007 16:29

Jag säger som goaste Trolltyget. Kan Bengt sluta, så kan alla.
Fy, för rökning. Har sett fula lungor när jag assisterade på Obduktion.
Skulle aldrig falla mig in att ens testa.

Jag brukar säga till dem jag känner väl och som vill sluta.
-Här går du och trånar efter cancer medan en annan äter medicin för att bli av med den.

Så jag säger...
-Bra gjort, Smeden BengtAlfred!

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
Kurrelina

Kurrelina

26 juni 2007 19:36

Nä du gosse, jag kan inte sluta. Har visserligen inte gjort något försök men jag vill inte gå upp i vikt, vilket jag tror att alla gör som slutar röka....har kämpat mig ner en massa kilon (finns massor kvar att ta bort) så några nya vill jag inte ha....*L*
Tack för besöket på min blogg.
kramelikramisar i massor

http://www.av-eriksson.se

 
heidi

heidi

27 juni 2007 00:12

Oj så duktig du var. Vet ju at många sliter veldig med at sluta och at dom er just slav av detta. Jag har heldigvis aldrig røkt och er glad før det.

http://julie-k.blogspot.com

 
Ingen bild

Alma

28 juni 2007 23:02

The smoker I am!

 
Birgitta

Birgitta

12 februari 2008 21:29

Intressant resa i en rökares värld!
Ja, det är inte klokt vilken makt cigaretterna har över en!
Bra i alla fall att du till slut visade vem det är som bestämmer ;)

http://birgittas.bloggagratis.se

 
KAMILLA

KAMILLA

13 juni 2008 12:18

om jag hade haft mer förnuft då jag va 13 år och vetat hur nikotinet skulle ta makten över mig , så skulle jag aldrig börjat röka.
Nu måste jag bara ta makten tillbaka, har ju lyckats två gånger fast jag var då gravid med mina barn :)sådet va ju ett enkelt beslut då.

Det svåra är inte att sluta röka. Det svåra är att inte börja om.

http://finnsanglar.bloggagratis.se

 
Hannele skrattar

Hannele skrattar

29 juli 2008 13:37

Skönt att ha alla dom pengarna under madrasse du sparat sedan 1992 :)
Såg du mina bilder från Blåhammaren?

http://hannelesparadis.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se