Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 28 september 2007

TRELLEBORG!

Av Bengt - 28 september 2007 12:03


Bilderna: Farmor och farfars mölla.
Hittar inte kort på farfar men han hade ett stort vitt skägg som en tomte.


Vännen Isak.


Min farmor och farfar bodde i Trelleborg en liten stad längst ner i södra Sverige. Varje påsk var det familjeträff med fars 10 syskon och deras familjer. Den elfte saknades då den bodde i Danmark och gränsen var stängd då Danmark var ockuperat.
Från Helsingborg var de tio mil till Trelleborg en dryg resa på sina träbänkar som fanns i 3.dje klassvagnen. Tuff tuff tåget stannade ju vid varje mjölkapall som man sa. I alla fall i varje samhälle. I Teckomatorp som var en stor järnvägsknut fick man byta tåg, liksom i Malmö.
Framme i Trelleborg, en stad med gammal tysk byggnadsstil, var det en bra bit att gå till Klarupsvägen där farmor och farfar bodde. Det var strax efter Trelleborgs vackra kyrkogård.
Då gick man också förbi den fina möllan (väderkvarnen) som min farfar byggt som på sin tid var möllebyggare. Sköts nu av museeförvaltningen.
När färgade ägg ätits på påskdagsmorgon och allt som där tillhörde var det till att springa in till stan. Mina farföräldrar bodde i utkanten av stan.
När man kom ner till stadens stora torg reser sig det höga, röda vattentornet byggt av tegel i ena ändan av torget.
Mitt på torget finns fontänen omgiven av en stor drake med sina eldsprutand huvud högt upprest. En modell av Axel Ebbes konstverk som så mycket annat runt om i södra Skåne.
Om ni kommer till Trelleborg måste ni besöka hans musée. Jag lovar ni ska få en underbar upplevelse som ni aldrig glömmer! Helst när det är lite folk och tyst och man hör porlet där vatten rinner från ett konstverk ner i liten vacker damm. Hans bibel har jag! Den är skriven på riktig gammal skånska.
I motsatt sida till vattentornet ligger det vackra badhuset, där det i bassängens ena ände står en vacker kvinnoskulptur och också den Ebbes verk. Detta badhus liksom Helsingborgs som är i samma stil har vatten i bassängen som kommer från havet och därför salt.
Så på sidan av torget ligger så den natursköna statsparken. Det går en grusgång fram till en stor fågeldamm. Det var alltid till denna damm jag hade så väldigt brått till varje dag jag var i Trelleborg. Jag var där även en gång varje sensommar när jag var liten.

Det var en inhägnad damm.

I denna inhägnad fanns också en folkilsken säl. Den var verkligen folkilsken av någon orsak som man säkert kan tänka sig. Det var en pensionerad polis som skötte om den.

Sälen hette Isak! Nu börjar ni förstå varför jag alltid hade så bråttom dit.
Jodå staketet hade ju ingen som helst betydelse för lille token Bengt. Klart han skulle in och hälsa det där konstiga djuret.
Jodå den folkilskna sälen Isak accepterade mig konstigt nog. Vi blev riktiga vänner t.o.m fick jag kliva upp på Isaks rygg. Jag lekte med Isak som om det var en hund.
Varje gång jag kom gående på grusgången om det så varit halvår emellan sen sist, kunde folk höra Isaks skällande som lät likt en hunds skällande.

När man ändå är i Trelleborg så kan man passa på och ta en cykeltur till Ystad knappt fyra mil österut. En stad med sina vackra gamla korsvirkeshus det är också en värd upplevelse.
Vägen dit följer de underbara badstränderna med mjuk vit sand som killar mellan tårna.
Halva vägen till Ystad ligger Sveriges sydligaste punkt som heter Smygehuk.Det är en ganska lång väg att färdas från treriksröset!

Fortsättning: Alla mina djur.


Nu tar Smeden ledigt över helgen från smedjan och önskar alla en upplevelserik och hälsosam för själen därtill underbar helg!

 
ANNONS
 
Alle

Alle

28 september 2007 15:21

Leende guld bruna ögon ...den sången kan jag om det va den du menade?
Meningen va när jag fotade att det skulle vara nära...ville i stort sett bara få med ögonen.

http://www.Alleswe.bloggagratis.se

 
agge

agge

28 september 2007 18:57

tack för för lite levnadshistoria. Härligt. Ohh vad söt hon var din farmor.
kram

http://agges.bloggagratis.se

 
Ruth

Ruth

28 september 2007 21:01

Nu har jag fått mig en lektion om Skåneland, det tycks vackert det du beskriver så varmhjärtat och detaljerande. Historien om bus-Bengt var gullig. Kanske var det skrämselpropaganda att Isak var så folkilsken eftersom du blev så väl mottagen. Kanske kände den på sig att du inte var stygg och elak (djur känner ofta på sig sådant.)
En toppen helg önskas dig !
/Ruth

http://bernamis.bloggagratis.se

 
frump blev nyfiken

frump blev nyfiken

28 september 2007 21:05

Kaffebönan??? Nu blev jag lite nyfiken, vad menade du då...
Ha en trevlig helg

http://frump.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Linda

28 september 2007 21:08

Ville bara önska dig en trevlig helg.

 
Ingen bild

Smeden

28 september 2007 21:23

Frumf! Jag menade du skulle gå in på hennes blogg och se hennes uppmaning!

 
Christina

Christina

29 september 2007 06:05

Tack för ett trevligt inlägg, så söt liten farmor du har....
Nu önskar jag dig en skön helg
Kram vännen

http://sockertoppan.blogspot.com

 
Ingen bild

kurrelina

29 september 2007 11:03

Sänder en liten kram till helgen....men den kan du väl inte ta emot förrän efter helgen eftersom du verkar vara på vift.
KRAMENMJAMEN på dig

 
Marianne

Marianne

30 september 2007 15:12

Min far var född och uppvuxen i Skorrarnas land (Skåne) och förr så var möllorna en ganska vanlig syn när man var på besök hos kära släkten. Men tyvärr så är idag de flesta möllorna borta från landskapet. Men en och annan finns ännu välbevarade för eftervärlden. Fina foton du har på både möllan och din gulliga farmor. Nyfiken på vad du bjuder oss på i morgon. Kram

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
skogsfrun

skogsfrun

30 september 2007 19:11

Mysigt att läsa om och känna igen alla ortsnamn i Skåne. Möllan!..skogsfrun får nästan hem*längtan;)Din farmor, en sån rar gumma men kanske inte så gammal enligt dagens mått mätt?

http://barasaras.bloggagratis.se

 
Trolltyget

Trolltyget

1 oktober 2007 12:22

Det här är ju jättekul att läsa... och titta på bilder. Speciellt för mej. Synd att du inte har din blogg på blogspot, där kunde jag ju sparat ner alltihop. Men jag får väl kopiera och klistra istället.

Till alla, tänk att det är min farfars mor på bilden alltså...

Väntar med spänning på att få läsa när jag kom till världen

http://mrlns.blogspot.com

 
Ingen bild

Trelleborgare

7 maj 2009 15:48

Vägen heter Klörupsvägen.

"Halva vägen till Ystad" är en grov överdrift när det gäller Smygehuk. Udden ligger bara sju km från Trelleborg och tillhör Trelleborgs kommun. Du skall passera en del av Skurups kommun innan du kommer till Ystads kommun och Ystad.

I hamnen i Smygehuk står skulpturen Famntaget av Axel Ebbe. Modell till skulpturen var dottern till dåvarande direktören på Trelleborgs Gummifabrik. Denna kvinna var mormor till Hollywoodfilmstjärnan Uma Thurman minsann!

Historien om sälen Isak skildras bland annat i boken om stadens legendariske journalist G P Quist, "G.P. Quist - Stadens Journalist". G.P Quist var journalist på numera nedlagda Trelleborgstidningen och vida berömd för sina underfundiga krönikor och verser i tidningen.

 
Ingen bild

Skåning i diasporan

26 november 2009 14:24

Som liten "påg" besökte jag trelleborg med Morfar Erik Stickler som hade släkt i staden-Sälen Isak har jag också sett-på vintern bodde han i Axel Ebbes museum-blev lite rörd när jag läste om dina Farföräldrar-är själv gammal nu.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se