Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 3 oktober 2007

PÅKÖRD AV EN BIL!

Av Bengt - 3 oktober 2007 11:48

Detta är min mormor som bodde innanför de tre fönstren till vänster på förra bilden.


Stora pojken som lekte med docka!


Fyra år var jag ju när jag kunde cykla. Far hade ändrat mors cykel så det blivit frihjul på den så den var som en dåtiden modärn cykel. Sadeln blev borttagen så den inte skavde i nacken på mig. Fastän styret var så långt ner som möjligt så måste jag ha uppåtsträckta armar för att kunna styra.
Där stod folk vid det gamla fina läroverket där Bergalidens backe börjar och går ner till centrum och slutar vid Kullagatans ände där de gamla affärerna ligger. Där ligger också statsparken och en bit neråt centralstationen. Där i denna backe måste det göras en speciell väg runt ett hus på vänster sida ner till statsparken för spårvagnen, då den annars körde rakt in i huset vid backens slut.
Det stod folk på Långvinkels gatan som kallades allmänt för Liden med sina gamla vackra hus.
Det var på den gatan jag bodde i nummer 100.
Det stod folk på Hälsovägen vilket det på mitten av backen finns Sofiakällan.

 Sofiakällan med sitt speciellt salta vatten som ständig kommer upp från marken. Ett vatten som har en vidunderlig smak! Har man en gång smakat på det vill man ha mer trots man kanske inte tycker om det första gången. Denna källa ligger strax nedanför Öresundsparken med sin vackra vallgrav som en gång gick runt hela Helsingborg för några hundratal år sedan. Där kärnan den 33 meter höga borgen som var stadens mitt och ligger vid parken Slottshagen med statyn av jaktens gudinna.
Vid kärnan går de vackra terrasstrapporna med sitt springvatten ner till stortorget.
Där ligger det 66 meter höga, röda rådhuset som också är en sevärdighet. På torget finns statyn av Magnus Stenbock som genom sin non stopp ridning till kungen räddade Sverige från danskarna. Uppe från kärnan ser man över sundet danska staden Helsingör med Kronborg där Hamlet skulle ha verkat.

Så förflyttar vi oss till den skarpt svängda branta Tågagatan där också stod folk. Tågagatan ligger i norr jämfört med Bergaliden som ligger mot söder och Liden i norr. Mot väster finns så Öresund som skiljer Sverige från Danmark. Således om man ska komma till centrum måste man ner för en brant backe eller trappor. Helsingborg kallas inte för inte för ”Sundets pärla”!
Dessa backar kom jag då rusande på min cykel och ni kan tänka er hur folk som stod eller gick där förfasades av den syn de fick se.
Men det var inte bara mig på cykeln de fick se om de hann med det. De fick också se en passagerare på pakethållaren.
Nu var det så jag hade en trasdocka med ett mycket vackert porslinshuvud som jag tyckte mycket om. Den var så vacker! Således fick den alltid följa med mig på mina cykelturer tills den dag den dog.
En dag när jag var fem år blev jag påkörd. Ja det var jag som blev påkörd och inte tvärt om! Bilen bromsade och lyckades stanna med mitt huvud liggande intill ett av hjulen. Hade bilen rullat en liten bit till skulle huvudet nog krossats och denna historieskrivning hade då aldrig blivit till!
Men min docka dog. Hennes vackra huvud gick i tusen bitar. Jag sörjer den, den dag som i dag är!Jag blev körd till Helsingborgs då vackra sjukhus med sin röda två meter höga mur runt vilket man måste komma igenom en stor port med väldigt stora dörrar som blev öppnade när ambulansen skulle komma in. För övriga fans en mindre dörr men först måste man anmäla sig hos damen som satt i en lucka för att bli insläppt.
Såret jag fått i huvudet blev ihopsytt och så fick jag komma hem. Huvudet vad var det mot min docka jag mist. Gubben som kört på mig var en rik knös. Vad tror ni jag fick för allt detta och att han kört på mig? Jo en liter jordgubbar! Det kunde han ju fått slippa ge mig om han nu inte kunnat stanna!

Fortsättning: Lek och bus också.

 
ANNONS
 
christina

christina

3 oktober 2007 13:45

Så härligt, jättetrevlig läsning och man längtar redan till nästa inlägg.
En liten buse var du allt:)
En liter jordgubbar..............
Ha det riktigt gott Bengt
Kram på dig

http://sockertoppan.blogspot.com

 
skogsfrun

skogsfrun

3 oktober 2007 17:26

Helsingborg är en vacker stad med vyer över till Danmark, reste ni över dit ibland?
Du hade ju en himla tur den gången att ditt huvud klarade sig. Dockan fick kanske ett nytt?

http://barasaras

 
Marianne

Marianne

3 oktober 2007 20:32

Vattnet i Sofiakällan låter inget vidare för min del. Alla barn har sina favoritsaker när de växer upp, om det sen är en docka eller nalle spelar ingen roll. Dockorna med porslinshuvuden brukade vara mycket vackra.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Alle

Alle

3 oktober 2007 23:32

Intressant som vanlig att läsa vad du skriver!
Jag lekte alltid med bilar...och tyckte det va kul...min son lekte alltid med dockor när han va liten och jag ser fortfarande inge fel med det.
Tycker att det va synd om både dig och din docka...den där gubben borde köpt en ny docka i stället för att ge dig jordgubbar!

http://www.Alleswe.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Alle

3 oktober 2007 23:49

Hm konstigt jag har också haft strul med min dator...idag hela dagen...då blir man trött.
Natti natti och sov gott du med!

 
Ruth

Ruth

4 oktober 2007 09:21

I dag kan man komma in i Bloggen, fy vad den har strulat. Gillar dina berättelser från forna dagar, läser med förtjusning varje ord. Så fin din mormor var, fyllde nog år på den bilden med alla blommorna.
Cykla lärde man sig tidligt när man var barn, vi var 7 som försökte samsas om mammas cykel, knep det så gick det också med fars 2 hjuling, man stod med båda benen under ramen och vinglade i väg, riktigt faligt kunde det bli. Tråkigt att din docka fick sluta sina dagar, men du klarade ju dig som tur var.. Ja, många minnen följer oss..

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Smeden

Smeden

4 oktober 2007 22:23

OK Trolltyget. Det är nog ingen som klarar av det så du får säga vad han sa. Du kan också förklara in tyve så slipper jag!
Kram på dig!

http://bengtalfred.bloggagratis.se

 
Trolltyget

Trolltyget

5 oktober 2007 13:48

Nä du... varsegod, har man gett sej in i leken så...

http://mrlns.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se