Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 17 oktober 2007

STRYK FICK MAN!

Av Bengt - 17 oktober 2007 10:44


Gustav Wasa och Christian tyrann!


En dag hade vi räkneprov (matteprov) i skolan. När vi så fick tillbaka prover rättat hade jag fått bock (alltså att det var fel) på ett tal jag var säker på att jag räknat rätt. Men enligt facit så var det ingen som hade fått rätt på det talet. Läraren måste ha varit en riktig trollkonstnär för
han lyckades få det svar som fans i facit. Jag protesterade för jag ansåg att min uträkning var den rätta. Pang där satt två örfilar!
Jag tog hem provet till min far som konstaterade att min uträkning var rätt. Min far gorde en skrivelse om det till, jag tror det hette skolstyrelsen. Saken undersöktes och far fick svaret att det var ett skrivfel i facit.  Brevet lämnades till läraren men det blev ingen åtgärd mot läraren för det!
Den enda gång under min skoltid som anmärkning gjordes mot läraren gått hårt åt lille tjockisen Gustav, som sedermera växte upp till lång och ståtlig man, Det var pojken som sitter rakt bakom mig på skolfotot.
En geografitimme skulle Gustav säga Portugal men sa puttigal varvid ett hånskratt utbröt från klassen. Tydligen fann Gustav det själv lustigt och skrattade själv. Men se det skulle han inte ha gjort för det retade läraren och så satt örfilarna där. Läraren frågar en annan elev vad landet heter och får svaret Portugal. Nå GUSTAV vad hette landet?  Po, po--- pottigal! Fyra nya örfilar. VAD HETER DET?   Gustav gråter och snyftar. Po---,po ---, potti--- POTTIGAL!
Oj vad stryk han fick. Han blev både gul och blåslagen. När rasten kom sprang Gustav hem.
Denna sak blev anmäld av Gustavs pappa. Vilket för en gångs skull ledde till en prickning av läraren!
På den tiden hade vi ämnet kristendomslära som ett kunskapsämne. Något jag var mycket intresserad av. Jag läste och läste, gick i kyrkan och på frälsningsarmen och lyssnade.
Men vad de sa såväl i kyrkan och vad som stod i läroboken fick jag inte gå ihop med verkligheten. Mina tvivel och uppfattningar kunde jag inte hålla tyst med utan utryckte det mot läraren. Oj vad jag fick smaka rottingen i baken för det. Men det hjälpte inte utan jag blev bara ännu mer mot valls käring och lärde mig ännu mer i det ämnet. Vilket fint betyg jag fick däri  det var ett stort C. Betyget C på den tiden var lägre än vad underkänt är i dag!
Sedermera har jag noga plöjt igenom hela Bibeln såväl gamla som nya testamentet!
Både mor  och far avrådde mig från att säga emot läraren då det bara ställde till elände för mig.  Men det gick inte för mig att hålla tyst.
Ett annat ämne jag var fascinerad av var historia. Men jag var urusel på att komma ihåg årtal och kungaordning därtill lika svårt att komma ihåg namn. Det var just de kunskaperna som gällde och gav bra betyg!
 Däremot vad som hände och drog paralleller med dagens skeden och politik.
En dag när vi hade ämnet om Gustav Wasa och Christian den andre så var det ju så att Christian benämndes med tyrann varvid Gustav var den snälle hjälte kungen m.m
Det var den danske Christian som anordnade Stockholms blodbad. Jag protesterade mot attChristian var tyrann, han var en god kung,  utan det var  Gustav Wasa som var den dålige kungen. Givetvis gavs jag möjlighet att förklara mig med vad jag sagt.
Min förklaring var: Jo, Christian lät hugga av huvudet på all adel som förtryckt och plågat
folk och bönder.  Men den där Gustav Wasa tog från de fattiga och från kyrkorna och gjorde kanoner av kyrkklockorna för att ha till krig.
Oj,oj,oj vad rappen ven av den meterlånga i byxbaken där byxorna inte var till ringaste nytta! På den tiden skulle man inte lära sig svensk historia som man kan och får lära sig av exempelvis Wilhelm Mobergs ”Förädarland”!

Forts. Klicka här!

 
ANNONS
 
Trolltyget

Trolltyget

17 oktober 2007 13:41

Måste bara säga att detta inlägget tycker jag är mycket bra...
Som tur är har ju mycket förändrats men tyvärr så kan man fortfarande se spår av gårdagens skolpolitik.

http://mrlns.blogspot.com

 
christina

christina

17 oktober 2007 15:33

Villken tid, hade inte skadat ifall det varit lite så idag också, hade behövt ibland.
Jättekul att läsa om dina bravader.
Ha en skön kväll vännen
Kram

http://sockertoppan.blogspot.com

 
Ingen bild

Linda

17 oktober 2007 18:39

En dag att inte göra något, sådana dagar finns inte i mitt liv. Knät är säkert lite överansträngt så det släpper med tiden. Lindar det hårt så det är lugnt Men tack för omtanken
kram

 
kyrksyster

kyrksyster

17 oktober 2007 21:20

Jag kan känna igen en del...

http://blogg.aftonbladet.se/13059

 
Marianne

Marianne

17 oktober 2007 22:15

Jag undrar om din lärare verkligen var riktigt frisk. Att ha rätt till aga är en sak men han verkade vara en riktig tyrann. Visserligen brukar jag ibland tänka att vissa borde ha sig en omgång stryk. Men sen vid närmare eftertanke så bör det stanna vid tanken. All form av våld får mig att må illa. Men jag erkänner att jag aldrig skulle vända andra kinden till.

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
Ruth

Ruth

17 oktober 2007 23:03

Konstigt att ingen förälder grep in när ens barn ideligen fick aga ? Att barnen fick lida på det sättet var ju tortyr av grövsta sort, eftersom man aldrig glömmer sådant och många blir märkta för livet. Fy för en sådan fostran i skolan. Som jag förstår så var du vetgirig när du gick i skolan, kanske sedan i livet också. Att du kan minnas alla dessa episoder du har varit med om i barndomen, ofattbart...

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Smeden

17 oktober 2007 23:25

Ruth! Fattiga socialistföräldrar hade inget att säga till om! Det var bara denna gång med Gustav det hade gått lite för långt. Så läraren fick en liten obetydlig prick.

 
Ingen bild

Någon

6 maj 2009 19:14

Inget annat än politiskt motiverad aga.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se