Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 17 mars 2008

DET ÄR MÅNDAG OCH------!

Av Bengt - 17 mars 2008 11:35





HUVUDVÄRK!


Orsaker.


1. Blodstigning åt huvudet. 

2.  Blodfattigdom

3.  Reumatism.

4. Matsmältningssjukdomar.  Förstoppning.

5.  Njursjukdomar.

6.  Rubbningar i blodomloppet som  exempel vid  hjärtfel. 

7.  Febersjukdomar.

8.  Hjärnsjukdomar.

9.  Näs- och öronkatarr, ögoninflammation.

10.Kvinnliga underlivssjukdomar.


11. Könsliga utsvävningar av alla slag.

12.  Kaffedrickning, tobaksbruk, förätning.

13.  Kroniskt kalla ben.

14.  För mycket innesittande i dålig och varm stuguluft.


15.  Ärvtliga anlag.

16.  Nervsjukdomar eller tryck på nerver, i synnerhet i bakhuvudet.


Behandling.

Behandla grundorsakerna så som för dem föreslagits i denna bok.  Lyckas det att upphäva dem, så försvinner huvudvärken av sig själv.

 Asperin är ett omtyckt medel mot huvudvärk, men de flesta torde väl förstå, att när huvudvärken kan ha sådana orsaker, som de ovan nämnda, så nyttar det inte att trolla bort den med litet Asperin.

 Asperin bedövar blott och gör bara det onda värre. 

Vid reumatisk huvudvärk är det bra att ta ångkompresser på huvudet.


 Vid blodstigning, varma fotbad eller växelfotbad 1 å 2 gånger dagligen.


Vid huvudvärk brukar reflexmassage i nacken hjälpa förvånande bra i många fall, i synnerhet, om man tager en ångkompress i nacken efteråt.


Vid reumatisk huvudvärk är huvudångbad eller ångkompress runt huvudet utmärkt.


  Observera detta är från en naturläkebok a 1917!  I dag är det Albyl och Magnecyloch andra preparat eller de som inte innehåller salicylika som ex. Panodil som gäller.Ej heller är olika tumörer nämnt!


Vad det gäller dålig erfarenhet av dagens sjukvård är det allt för många som råkar ut för. Men det finns de som har turen att hamna där det verkligen månas om patienterna. Den avd. jag arbetat längst på (tjugo år) var vi ett gäng från överläkare till biträde som verkligen gjorde allt för patienternas bästa. Vi hade kurser och utbildningar hela tiden för att kunna ge den bästa möjliga vård. Dessutom fostrade vi varandra.


Drick nu inte för mycket kaffe, ät inte för mycket, akta er för sex. Tydligen ingen fara att bruka alkohol då det ej blivit nämnt. Men ta ad nota och sitt inte inne i stugvärmen hela dagen, men bli bara inte kalla om benen, så det nu blir en bra och härlig vecka för er. KRAM!

 
 
Alle

Alle

17 mars 2008 13:00

När din bok va från 1917...tänkte jag kompletera med denna länken om migrän som jag lider av.....

http://sv.wikipedia.org/wiki/Migr%C3%A4n

http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
Alle

Alle

17 mars 2008 13:20

Hm funkade inte länken...då gör jag så här...gör va du vill med detta....

Migrän

Migrän är en kronisk huvudvärkssjukdom som kännetecknas av mycket smärtsam pulserande huvudvärk som förvärras av ansträngning. Vanligt är att värken upplevs sitta i ena halvan av huvudet och ibland vandrandes från ena sidan till den andra. Värken kommer i anfall som kan vara i allt från en halvtimme upp till tre dygn. Frekvensen av dessa anfall kan vara från enstaka gånger per år till flera gånger i veckan. Många med migrän upplever en förhöjd känslighet mot ljus och ljud. Det är inte ovanligt att man under ett anfall vill ligga ostörd i ett mörkt rum. Ordet migrän har sitt ursprung från grekiskans hemicrania, vilket betyder "halv huvudskål".

Innehåll
1 Förekomst och ärftlighet
2 Orsak
3 Aura
4 Utlösande faktorer
5 Behandling
6 Se även
7 Externa länkar



Förekomst och ärftlighet
Cirka 14 procent av den svenska befolkningen lider av migrän. Migrän är mer vanligt förekommande bland kvinnor, cirka 17 procent av kvinnorna i Sverige lider av migrän och motsvarande siffra för män är 10 procent. Vanligast förekommande är migrän bland kvinnor i fyrtioårsåldern där nästan en fjärdedel har någon form av besvär med migrän. Det finns sådant som tyder på att migrän är ärftligt. Av dem som har migrän uppger cirka 70 procent att någon nära anhörig såsom mor, far eller syskon också har migrän.


Orsak
Det pågår mycket forskning kring orsaken bakom migrän men trots detta så vet man ännu inte varför man får migrän. Det man vet är att både smärtnerver till hjärnan och blodkärl som omger hjärnan är kopplade till migränanfall. Forskning har även visat att en signalsubstans, Serotonin, har betydelse vid uppkomsten av migrän.


Aura
Man brukar prata om två typer av migrän, med och utan aura. Migrän med aura (kallas även klassisk migrän) innebär ett förstadium till migränanfallet bestående av synupplevelser som kan påminna om blixtar eller silvertrådar i synfältet. Auran brukar börja cirka tjugo till fyrtio minuter innan själva anfallet. Ett flertal mediciner som används mot migrän ska tas så tidigt som möjligt i anfallet, något som underlättas genom förvarningar i form av aura. Dock behöver inte auran följas av migrän. Cirka 20 procent av migränikerna upplever aura. Migrän utan aura (kallas även vanlig migrän) har inget tydligt förstadium även om det är vanligt att man känner sig dålig och lättirriterad.


Utlösande faktorer
Flertalet patienter med migän kan ange en eller flera faktorer som de uppfattar utlöser deras migränanfall. Dessa faktorer varierar mycket från person till person, men vissa är mer vanliga än andra

Stress, ofta kommer anfallen efter att man får tillfälle att slappna av efter en stressig period. Många klarar sig till exempel från anfall under arbetsveckan men drabbas till helgen
Vissa livsmedel som choklad, rödvin och starka ostar
Hormonförändringar, det är vanligt att kvinnor får migrän vid mens och ägglossning. Många kvinnors migrän förbättras under graviditet.
Lågt blodsocker
Väderomslag
Tung parfymdoft
Starkt solljus
Sömnbrist
Vissa läkemedel
Alkohol

Behandling
Migrän behandlas med olika typer av läkemedel beroende på hur svår migränen är. Många som lider av migrän upplever inte att receptfria läkemedel ger någon lindring att tala om även om en del upplever att receptfria läkemedel innehållande acetylsalicylsyra och koffein ger lindring. Vid lindring till måttlig migrän är de vanligt att man får utskrivet läkemedel med Naproxen som verksam substans. Vid svårare migrän är det vanligt med medicin som innehåller triptaner. Förebyggande behandling med betablockerare är vanlig. Även andra typer av behandlig såsom akupunktur, massage och avslappningsövningar förekommer. P-piller och minipiller kan hjälpa om man har hormonbasserad migrän men de kan även förvärra migränen.




http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
Alle

Alle

17 mars 2008 13:26

Man kan ju också naturligtvis kopiera länken i min kommentar och läsa lite mer....

http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
Birgitta

Birgitta

17 mars 2008 14:20

Oj, oj, här var det mycket info! Många orsaker till varför man får huvudvärk...dock lite gammal litteratur ;) Jag har då i alla fall spolat tobaken :)
Ha en bra dag!
Kramiz

http://birgittas.bloggagratis.se

 
"Bettan"

"Bettan"

17 mars 2008 15:40

Tackar, tackar för denna upplysning. Om så även att den kommer från 19 hundra kallt :).
Så är oftast gammal tradition bättre än allt jox som man skapeta i sig numera.

Ser att du förstår att jag & många med mig drabbats av den eländiga sjukvården som är idag :). Tragiskt.... Med tanke på att det finns så många riktigt bra doktorer, men som är så svåra att finna.

Kram Bettan
ps. om man har lite gult i ögon vitorna.... vet du vad det kan bero på?? ds

http://grafikbettan.bloggagratis.se

 
maki

maki

17 mars 2008 16:27

Länge sen, men HEJ iaf.
Det är inte lätt med huvudvärk, nej inte alls.
Tur man har sån naturläkebok. Om inte annat att jämföra HUR utvecklingen och VAD har forskningarna givit för resultat!
Frisk luft är alltid bra till mycket!
Bättre nu?
Hälsningar
m a k i

http://maki.bloggagratis.se

 
Ruth

Ruth

17 mars 2008 16:49

Jag har nog inget huvud, för huvudvärk är det sällan jag utsätt för, eller så finns det inte plats för mera i mitt hjärnkontor.
Men intressant att läsa.
Har svarat i min blogg i dag !
Kramiz Smeden / Ruth

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Frump

Frump

17 mars 2008 18:29

Okej, då tar jag väl mig ett glas vin då *fnissar*

Ha en riktigt skön kväll, kramen!

http://frump.bloggagratis.se

 
skogsfrun

skogsfrun

17 mars 2008 19:18

Nä fy attan va dålig skogsfrun blir av att läsa om allt elände;) Dåligt knä dålig fot(samma ben) tappad plomb (fixat!) men annars är det prima liv i käringen. Tur, det är ju snart påskafton och blåkulledags;)

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Smeden

17 mars 2008 19:34

Undrar om där är någon bloggare som en så lång och upplysande kommentar någon gång.Det är ju kul och tackar. Det var Alle som bestod med den!
Så vad var det Bettan som undrade. Det första jag tänker på är dina levervärden.Men med din OP har du väl blivit undersökt på alla de vis.

 
Linda

Linda

17 mars 2008 20:08

Nyfiken som jag är, vilken avdelning var det du jobbade på i 20 år?`

http://bizzab.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Smeden

17 mars 2008 20:41

Det var på R.2 i Borås! Du nyfikna Linda.

 
"Bettan"

"Bettan"

18 mars 2008 00:18

Inte fasen gick det att komma fram på sahlgrenska inte :(:( skitsur är jag nu.... Men nya tag imorgon, så får vi hoppas att jagkan få ngt svar.
Sov gott vännen.
Kram Bettan

http://grafikbettan.bloggagratis.se

 
Christina

Christina

18 mars 2008 08:04

Mao kan man lägga sig och dö.
Kan inte vara utan något, jo, möjligtvis sex då;=)
Nej, man skall leva som man lär det är bäst, vi skall alla dö och av vad det spelar ingen roll tycker jag.
Ha en skön dag
Kram

http://qinna.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards