Bengt-Alfreds Tankesmedja

Alla inlägg under januari 2010

Av Bengt - 20 januari 2010 16:15

  Att vandra i Sopot


Jag sa att jag tog tåget ibland. Det är billigt men livsfarligt. För det första måste man alltid gå upp och ner för trappor när man ska till och från perrongerna. Perrongerna är ojämna och snabbtågen som går mellan Gdansk och Gdynia har långt mellanrum mellan tåg och perrong.

Men ännu värre är det med de vanliga tågen. Då måste man dessutom klättra upp för en hög trappa för att komma upp och in på tåget. Finner att en rörelsehindrad omöjligt ska kunna ta tåget. Tyvärr glömde jag att ta fotografier på detta som svårligen kan beskrivas i ord.

Ofta blev det vandring från campingen till Sopots centrum. Sopot är en gammal kurort där du kan få härlig behandling för din lekamen. Antingen vandrade man på sandstranden eller allégången längs stranden. Då kan man också passa på att bada om man valde stranden.    Men man kunde också ta vägen    genom en vacker park. Var man trött efter centumbesöket tog man det billiga tåget tillbaka till campingen såvida man inte valde det dyra sättet att åka cykeltaxi genom parken. Sträckan är ungefär en trekvarts mil.

Så kommet man fram till Molo Det är  Europas längsta och bredaste brygga. En brygga som besöks av alla turister i Sopot. Men besöks även mycket av polackerna själva. På första bilden är det det berömda Grand hotell som syns långst in!                                          
                                            en Längst ut finns enrestaurang.  

     

Från Molo vandrar man sen en bit fylld av glass och voffelstånd mm .fram till gatan som heter Monte Casino. Det är en lång uppförsbacke som slutar vid en vacker kyrka i Sopots centrum.     På denna gata får man trängas med folk värre än på Västerlånggatan i  gamla stan en vacker sommardag. Tur är att det sitter mycket folk på serveringarna som finns längs hela gatan för skulle de också röra sig i vimlet samtidigt, ja då skulle det inte gå att komma fram alls.    Restauranger  och serveringarna finns de flesta på ena sidan gatan rad vid rad.

På andra sidan finns så tingel tangel  , försäljare, Poträttmålare. Karikatyrtecknare.    Uppträdanden av olika slag som ex. En som har en träplatta och bandspelare varmed han utför en fantastisk steppdans. Jag fick lust att dansa med honom, men jag måste behärska mig. Han skulle kanske tagit illa upp,

Ska man besöka och uppleva Sopot riktigt,  räcker inte en dag långt!

 

Fors. Följer klicka här!.


Så önskar jag er en underbar fortsättning på dagen, tillika underbar kväll, natt och morgon. Kram!


ANNONS
Av Bengt - 19 januari 2010 18:01
   

 

 

Träffar trevliga grannar!

   

     Så körde jag fram till min reserverade plats. Kommer genast en man till mötes som vill hjälpa mig baxa husvagnen på plats. Det var grannen på höger sida. Han talade danska. När husvagnen och bilen blivit uppställda träffar jag så också hans fru med en lekfull hund.


 Detta danska par hade jag mycket trevligt med. Fick en jul/nyårshälsning från dem i min gästbok.

Så var det snart kväll och hungrig varför jag begav mig till det lilla utematstället där de serverar smårätter, soppor och speciella hamburgare. Stora hamburgare med  mycket inehåll,

Så var det dags att fylla på vatten i tanken och i pottapotten på toan.

Sen var det duschdags och så i säng.


Nästa dag var min andra grannar redan uppe och åt frukost. Till vänster hade jag en familj med ett litet gulligt barn.    De var från Holland.  Mitt emot över vägen Tysk familj och snett över också en tysk familj.  

Solen sken härligt tempen visade 27 grader. Efter att bekantat mig med grannarna var det dags att vandra nertill havet med den milssträckta sandstranden.     För att komma dit måste man gå ner för en lång trappa.

På baksidan blev jag bekant med ytterligare en vacker tysk dam.  


Vi alla grannar hade mycket trevligt tillsammans åt och drack kaffe m.m Kommer en rolig händelse senare som intäffade en festkväll med dem!

En del grannar blev utbytta under min vistelse där men de var också trevliga att vara tillsammans med.

  De närmaste tre dagarna var till att göra besök i Gdynia     någon mil norr om campingen hos införskaffade vänner sen tidigare Polenresor.

Ibland tog jag bilen ibland tåget när jag besökte Gdynia men det blev alltid tåget när jag skulle till Gdansk.


På eftermiddagen efter danskarna rest vidare tidigt på morgonen kom det nya grannar. Trevliga holländare med en hund som jag ofta tog hand om när jag var kvar på campingen och de skulle ta en tur själva för att handla eller vara borta en dag..


Forts. följer Klica här!.Nu i vintertid önskar jag att värmen fins i era hjärtan med lycka. Kram!

ANNONS
Av Bengt - 18 januari 2010 16:40


  


Det är lite svårt att smida då man har Haiti i huvudet. Jag är väl inte den som är någon större  skänkare.

Men denna gången var och är det ett måste!

 

 Nu ska jag i alla fall ändå försöker smida vidare på Polenresan!

Ett kärt välkomnande!


Det blev inte många timmars sömn men de som blev var goda och välgörande. Blev väckt av radion ganska tidigt som förmedlade att frukost nu serverades i kaféet och restaurangen.

Enl. den danska  resorptionisten skulle det inte vara dyrare att gå till den riktiga restaurangen som jag varit på kvällen. Alltså begav jag mig dit nu. Något jag inte ångrar! Vilken härlig frukost? Vilken service och uppassning man dessutom fick. Det serverade juice, nybakt rosenbröd, det antal ägg man önskade, mjölk och kaffe.

Själv kunde man gå hämta cornflakes, sylt, små kakor till kaffet m.m Låter dyrt, men inte alls, under 50:- kr. Ni kan tro jag var mätt när jag lämnade restaurangen.


Nu var det inte så många timmar kvar tills vi var framme i Polen. Det var en vacker varm dag att kunna vara ute på däcket. Det var härlig att kunna se den långa smala halvön Hell som jag tidigare berättat om och besökt. Sen kunde man se dit jag skulle allra först. Nämligen Sopot där camping ligger.

När man så går in i hamnen i Gdansk passerar man Vesterplatte

      

 som jag nämnt i tidigare Polenresa. En plats nödvändigt besöka när man är i Gdansk Den plats där 2:dra världskriget bröt ut den 1 sept. 1939. Tyskarna kom med sina fartyg för ett vänskapligt besök. Men det visade sig vara allt annat än vänligt. Garnisonen på Vesterplatte blev fullständigt överrumplade och helt utplånad.

Just nu när vi passerade där höll de på att renovera monumentet för de ceremonier som skulle hållas till minne av anfallet för 70 år sen.

Dit kom den 1:e sept. Putin, Merkel Reinfelth och många andra potentater och som även höll tal efter kransnedläggelse. Det var mycket musik och vackra arrangemang som man kunde se på  i Svensk TV.

Så lade färjan till och jag körde av båten. Färjeläget ligger så till att man är tvungen att köra genom hela Gdansk när man ska till Sopot. Oj vilken trafik det blivit sen sist jag var i Polen. Många rödljus att stanna vid och ambulans och polis utryckningar man måste hålla undan för innan man kommer fram till campingen på andra sidan Sopot.

Framkommen till campingen så blev jag välkomnad med en stor kram av ägarinnan     som jag ju kände sen tidigare.


Forts. följer Klicka här!Hoppas ni har haft en underbar helg och önskar ni får en underbar ny vecka. KRAM!

 

Av Bengt - 15 januari 2010 18:58

Hoppas veckan som gått varit bra för er och önskar ni får en underbar helg!

På måndag måste jag bara fortsätta med Polenresan! KRAM!

Av Bengt - 13 januari 2010 19:23

Förlåt mig! Men det går inte att smida i detta tillstånd.

Orkar inte heller göra kommentarer.

Hoppas det ska gå i morgon att fortsätta på Polenresan.

Önskar bara ni mår riktigt bra-KRAM!


Av Bengt - 12 januari 2010 20:44


   


Dax att åka iväg!

 

Efter att ha packat i husvagnen köksutrustning, sängkläder, hängt in sommarkläder och

Utestolar och utebord. Tänt kylskåpet med gasol.  Så kopplar jag på vagnen efter bilen sen bar det iväg till Nynäshamn, varifrån färjan skulle utgå till staden Gdansk i Polen. En 21 timmars båtfärd.

I sista minuten kl. 17 körde jag över landgången in på bildäcket. Alla bilar som skulle med var redan ombord.

Tog mitt handbagage med rakgrejer och annat man behövde på båtresan och sökte upp min hytt.

”Som ni ser på fotot överst så tog jag ju genast kommandot över båten!”

Vid det laget var jag rejält hungrig aå det blev till att ta sig till restaurangen. Efter att ha intagit en wienersnitzel så var det dags att bekanta sig med båten.

Först var det att undersöka utedäcken. På ett av däcken fans det en mysig grillbar

        

Så en rundvandring på hela båten.  Kikade in i sprit och godisbutiken en klädesaffär fans också. Inne i parfymbutiken var det till att prova på de olika rakvatten varefter man doftade till tusen.  Det blev varken inköpt något rakvatten vilket jag har flera sorter hemma eller sprit, som man kan köpa billigare i Polen.

Trött i benen efter allt vandrande hit och dit var det skönt att gå och ta sig en kopp kaffe i den mindre restaurang och café som också fans varefter jag gick till hytten och satte mig och såg ut över havet med en vacker solnedgång.

Då båten är Polsk är det polsk personal som inte kan Svenska. Men i receptionen var det en tjej som studerat i Danmark varför hon kunde danska. Med henne blev det många samtal om ditt och datt då även jag behärskar och kan danska.

Efter dusch och rakning var det dags att bege sig till baren i aktern med dansbanan. Musiken var redan igång och fullt med dansanden på dansbanan. Lite för modern musik för min smak förstås.

Träffade en yngre pratsam dam som hade tagit sig några drinkar, själv kunde jag ju inte ta något då jag skulle köra bil dagen efter. Hon lovade att sända mig ett mail men ännu i dags dato har jag inte fått något från henne!
Forts. följer Klicka här!

 

 

Själv mår jar inte så bra-influensa men jag orkar ändå önska att ni har det riktigt bra, KRAM!

 

Av Bengt - 11 januari 2010 19:21

Tydligen har jag fått en försenad flunsa.

Men jag ska försöka att börja i morgon på min Polenresa.


Vi får se hur det går-

Kram på er alla och ha det bra!Av Bengt - 7 januari 2010 22:35


Ligger till sängs. Stigit upp några minuter.

Polen får bli en annan dag!


Önskar att ni mår bra!

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se