Bengt-Alfreds Tankesmedja

Direktlänk till inlägg 10 juni 2008

Bär och saft!

Av Bengt - 10 juni 2008 10:48


  

Snart blir bären mogna!

 

Då är det dags för saftning, syltning m.m

 

Därför vill jag dela med mig av mitt recept på svarta vinbärssaft. Ett recept som går att använda till flera andra sorters bär.

Någon kokar bär med vatten och gör saft på så vis. Andra ångkokar bären med ”SaftMaja”

Jag har inte hört någon som gör saft på mitt vis.

Jag använder 5 liters glasburkar och receptet kan inte bli enklare än så här!

 

Häll i bären i glasburken så botten blir full strö på socker på bären. Så ett lager bär och så socker igen. Fortsätt så tills burken är nästan full. Men inte helt för då kan bären senare jäsa över burken.

Skaka burken lite.

Fäst en gasväv över burken. Det går faktiskt bra med en vanlig servett också!

 

Ställ burken där den får mycket sol. Efter en fem –sju dagar behöver man fylla på med lite socker och skaka om lite.

Efter ytterligare några dagar (ibland kan det ta över en vecka till) så  har ni en ren koncentrerad saft med en vacker mörkröd färg att tappa upp på flaskor sen saften är frånsilad bären.

 

En saft som är utmärkt till gröt, ex mannagrynsgröt!

  

Kanske jag ska tala om Fläderblom i morgon?

Hylle på Skånska som även har stora svarta Hyllebär.

   

Det är så ovist hur vädret ska bli nu men min önskan är inte oviss

Den är beständig att ni har det bra på alla de sätt och får vara lyckliga. Kram!

 
 
Corina

Corina

10 juni 2008 11:16

Det var ett annorlunda sätt att göra saft på,har jag aldrig hört (fast då är jag ju inte så gammal heller).Fast det lät onekligen verkligen enkelt.Får kanske prova fast än är det långt tills bären är mogna här hos oss.Kram på dig vännen!

http://wanilla.bloggagratis.se

 
kurrelina

kurrelina

10 juni 2008 12:43

Vilket härligt recept, inte för att jag kokar saft för det är lite onödigt för en person men min syster gör det till sina barnbarn så hon får receptet...
ha en fin dag i stormen
kramenmjamen på dig

http://www.av-eriksson.se

 
anita

anita

10 juni 2008 12:45

Så gör även jag när jag gör saft. Men numera gör jag hellre pajer. Jag tycker att vill man lära känna någon så kan man följa bloggen, därför som jag inte skriver långa presentationer. Ha de gott

http://anitascorner.bloggagratis.se

 
Birgitta

Birgitta

10 juni 2008 13:29

Tack för ett annorlunda och intressant recept! Fin bild också!
Hoppas värmen kommer tillbaka snart.
Kramiz

http://birgittas.bloggagratis.se

 
Jenn

Jenn

10 juni 2008 14:16

Hei på deg.
Her er lenge til bærene er modne,men den tid kommer nok:)
Takk for oppskriften.
Hökåsen ser virkelig trivelig og flott ut,så deilig det må være å ha et sånt flott sted:)
Ha en fin dag.
Klem fra meg.

http://skriverier.jenn-k.com

 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

10 juni 2008 16:20

jag skulle nog kalla denna brygd för VIN:)för visst kommer den i jäsning? Hur många % kan det bli tro? Hahaha! en slurk på mannagrynsgröten. Ja alla sätt är bra utom de dåliga. Skogsfrun kommer och provsmakar i höst;))

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Alle

Alle

10 juni 2008 21:32

Lät ju enkelt...men en sån tid det tar....en vecka eller mer??
Jag kokar min på en halvtimma och den blir utsökt...kram

http://www.alleswe.bloggagratis.se

 
Ruth

Ruth

10 juni 2008 21:37

Mamma gjorde lingondricka på ett sådant set, kommer inte ihåg hur det smakade. Kanske testa ditt recept, men hur förvarar du den sedan, tillsätter du konserveringsmedel, eller fryser du den på plastflaskor ?

Väntar på att du skall skriva ner receptet på ditt berömda vin också snart hahahaha..

Kram vännen !

http://bernamis.bloggagratis.se

 
Marianne

Marianne

10 juni 2008 22:32

Ett annorlunda recept på saft. Det har jag aldrig hört förut. Men det påminner lite om när man gör maskrosvin!!!!
Jag har inga vinbär längre. Någon har kört över dem med en traktor..Men det blir nya buskar mot hösten.
Hoppas du har haft en skön dag. Ha det gott. Kram

http://ekoxenskennel.bloggagratis.se

 
anita

anita

11 juni 2008 00:29

I datorn finns ett program som heter: Windows Movie Maker. Ladda upp din film där och där kan du redigera din film som du vill och spara den sen i datorn. Ha de gott

http://anitascorner.bloggagratis.se

 
anita

anita

11 juni 2008 02:06

Windows Movie Maker ingår i Windows operativsystem. Det beror helt på hur mycket plats du har på din dator, det ska gå att få in hela filmen. När du lagt in filmen i WinMovMaker så kan du själv plocka de bitar du gillar.
Ha de gott

http://anitascorner.bloggagratis.se

 
Corina

Corina

11 juni 2008 07:20

Tack för dina tankar i alla fall,de ger tröst vilket också behövs:) Kram på dig!

http://wanilla.bloggagratis.se

 
Christina

Christina

11 juni 2008 08:58

Du verkar vara en man som kan allt.
Skall testa din saft.
Ha det gott vännen
Kram

http://qinna.blogspot.com

 
nettan

nettan

11 juni 2008 09:44

låter mumsigt och ser ju jätte lätt ut
får väl ut och spana efter lite vinbär *S* har inga själv nämligen
ja jag lever
kramizzzzzzzzzzzzzz på dig smeden

http://trollsystern.blogspot.com

 
Hanneles paradis

Hanneles paradis

11 juni 2008 11:54

Safta och sylta gör jag inte så mycket, men maken gör fläderbärssaft, vi har ett litet träd. Solvarma bär gillar jag stoppa i munnen, vi har många sorter, amerikanska blåbär plockar vi till frukost varje morgon i augusti. Körsbär flera sorter, mums.

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Hannele

Hannele

11 juni 2008 11:56

och röd slånbärslikör till jul gör maken också.

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Kamilla

Kamilla

12 juni 2008 14:42

Tack för ett annorlunda tips :)

http://finnsanglar.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt - 28 maj 2017 10:39

Så kom vi till slutet av denna levnadshistoria...   Natten till den 24 maj lämnade min far Bengt Andersson oss efter 3 veckors intensiv-vård. Stilla och lugnt utan ångest eller smärtor i sömnen precis som han önskade.     Det är med stor so...

Av Bengt - 8 april 2016 12:53

    Är det dags igen med en invasion av Ryssland inom de närmaste seklerna?  Alltså ett tredje världskrig! Ja, jag bara undrar lite när man ser på historien och vad som händer i dag. Historiskt sätt för att då bara nämna Carl den tolfte, N...

Av Bengt - 4 april 2016 21:22

    Nu först när jag börjar inlägget får jag tala om att den där gasoldammsugaren givetvis bara går att dammsuga med DEN FÖRSTE APRIL!       Det är så svårt att börja blogga. Vet inte hur jag ska skriva, flödet har liksom försvunnit och ...

Av Bengt - 1 april 2016 00:23


  Hej på er alla bloggvänner  som kan finnas kvar. Mitt bloggande tog plötsligt slut. Ja det gick faktiskt inte att blogga utan datorn som pajade. Sen har det varit det än det ena och än det andra som hindrat att vara inne på bloggen. Nu ...

Av Bengt - 30 december 2015 12:28


    Önskar er ett gott slut på detta förflutna år!   Så Välkommen till år 2016 med hopp att det blir ett riktigt härligt år!   Vi hörs och ses igen sen på det nya år med nya upplevelser!    Stor nyårskram till er mina vänner! ...

Presentation

Om bloggen

Mitt liv och tankar. Börja gärna med ett gossebarn föds! Sen är det bara att klicka sig framåt fortsättning följer! Prova också gärna någon kategori som verkar intressant av mina levnadshistorier. Eller någon av de andra kategorierna som ser intressanta ut. Hoppas ni får glädja av att ta del av mina så kallade smiden! Ha det bra!

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv


Ovido - Quiz & Flashcards