Snart blir bären mogna!
Då är det dags för saftning, syltning m.m
Därför vill jag dela med mig av mitt recept på svarta vinbärssaft. Ett recept som går att använda till flera andra sorters bär.
Någon kokar bär med vatten och gör saft på så vis. Andra ångkokar bären med ”SaftMaja”
Jag har inte hört någon som gör saft på mitt vis.
Jag använder 5 liters glasburkar och receptet kan inte bli enklare än så här!
Häll i bären i glasburken så botten blir full strö på socker på bären. Så ett lager bär och så socker igen. Fortsätt så tills burken är nästan full. Men inte helt för då kan bären senare jäsa över burken.
Skaka burken lite.
Fäst en gasväv över burken. Det går faktiskt bra med en vanlig servett också!
Ställ burken där den får mycket sol. Efter en fem –sju dagar behöver man fylla på med lite socker och skaka om lite.
Efter ytterligare några dagar (ibland kan det ta över en vecka till) så har ni en ren koncentrerad saft med en vacker mörkröd färg att tappa upp på flaskor sen saften är frånsilad bären.
En saft som är utmärkt till gröt, ex mannagrynsgröt!
Kanske jag ska tala om Fläderblom i morgon?
Hylle på Skånska som även har stora svarta Hyllebär.
Det är så ovist hur vädret ska bli nu men min önskan är inte oviss
Den är beständig att ni har det bra på alla de sätt och får vara lyckliga. Kram!
Corina
10 juni 2008 11:16
Det var ett annorlunda sätt att göra saft på,har jag aldrig hört (fast då är jag ju inte så gammal heller).Fast det lät onekligen verkligen enkelt.Får kanske prova fast än är det långt tills bären är mogna här hos oss.Kram på dig vännen!
http://wanilla.bloggagratis.se
kurrelina
10 juni 2008 12:43
Vilket härligt recept, inte för att jag kokar saft för det är lite onödigt för en person men min syster gör det till sina barnbarn så hon får receptet...
ha en fin dag i stormen
kramenmjamen på dig
http://www.av-eriksson.se
anita
10 juni 2008 12:45
Så gör även jag när jag gör saft. Men numera gör jag hellre pajer. Jag tycker att vill man lära känna någon så kan man följa bloggen, därför som jag inte skriver långa presentationer. Ha de gott
http://anitascorner.bloggagratis.se
Jenn
10 juni 2008 14:16
Hei på deg.
Her er lenge til bærene er modne,men den tid kommer nok:)
Takk for oppskriften.
Hökåsen ser virkelig trivelig og flott ut,så deilig det må være å ha et sånt flott sted:)
Ha en fin dag.
Klem fra meg.
http://skriverier.jenn-k.com
skogsfrun på dal
10 juni 2008 16:20
jag skulle nog kalla denna brygd för VIN:)för visst kommer den i jäsning? Hur många % kan det bli tro? Hahaha! en slurk på mannagrynsgröten. Ja alla sätt är bra utom de dåliga. Skogsfrun kommer och provsmakar i höst;))
http://www.barasaras.bloggagratis.se
Ruth
10 juni 2008 21:37
Mamma gjorde lingondricka på ett sådant set, kommer inte ihåg hur det smakade. Kanske testa ditt recept, men hur förvarar du den sedan, tillsätter du konserveringsmedel, eller fryser du den på plastflaskor ?
Väntar på att du skall skriva ner receptet på ditt berömda vin också snart hahahaha..
Kram vännen !
http://bernamis.bloggagratis.se
Marianne
10 juni 2008 22:32
Ett annorlunda recept på saft. Det har jag aldrig hört förut. Men det påminner lite om när man gör maskrosvin!!!!
Jag har inga vinbär längre. Någon har kört över dem med en traktor..Men det blir nya buskar mot hösten.
Hoppas du har haft en skön dag. Ha det gott. Kram
http://ekoxenskennel.bloggagratis.se
anita
11 juni 2008 00:29
I datorn finns ett program som heter: Windows Movie Maker. Ladda upp din film där och där kan du redigera din film som du vill och spara den sen i datorn. Ha de gott
http://anitascorner.bloggagratis.se
anita
11 juni 2008 02:06
Windows Movie Maker ingår i Windows operativsystem. Det beror helt på hur mycket plats du har på din dator, det ska gå att få in hela filmen. När du lagt in filmen i WinMovMaker så kan du själv plocka de bitar du gillar.
Ha de gott
http://anitascorner.bloggagratis.se
nettan
11 juni 2008 09:44
låter mumsigt och ser ju jätte lätt ut
får väl ut och spana efter lite vinbär *S* har inga själv nämligen
ja jag lever
kramizzzzzzzzzzzzzz på dig smeden
http://trollsystern.blogspot.com
Hanneles paradis
11 juni 2008 11:54
Safta och sylta gör jag inte så mycket, men maken gör fläderbärssaft, vi har ett litet träd. Solvarma bär gillar jag stoppa i munnen, vi har många sorter, amerikanska blåbär plockar vi till frukost varje morgon i augusti. Körsbär flera sorter, mums.
http://hannelesparadis.blogspot.com